+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

Robosoutěž 2021, 25. 11. 2021

Již 13. ročník robotické soutěže pro žáky středních škol – Robosoutěž 2021, tentokráte s tématem „Robo číšník“ ve  čtvrtek, dne 25.11.2021 na ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Praha uvítal soutěžící ve 3. předkole. Z důvody Covid-19 letošní soutěž probíhalal az apřísných hygienických pravidel.

Do soutěže se z naší školy připravovaly 4 tříčlenné týmy, každý s jinou konstrukcí robota. Bohužel mezi nás vstoupil také Covid-19. Ačkoliv robot na plakátu deklamuje: COVID NÁS NEZASTAVIT, nás to trochu zdecimovalo. I když ne přímo Covid, ale hygienická opatření. Dva z týmů byli ochuzeni vždy o jednoho člena, jeden z týmů nakonec nestartoval. Do Prahy dorazily tedy tři týmy – iTU (4. r – robot „houpačka“) ve složení Daniel Bláha, Le Hoang Tu, Nejsme pojištění (3. r robot „gimbál“) ve složení Daniel Konrád, Tomáš Gulkáš a Anh Duc Ngo a  TRIHARDI (2. r robot „gimbál“) ve složení Michal Švec a Jan Bláža. Poslední tým měl připravenu elektronickou regulaci. Čtvrťáci nastupovali jako zkušení borci, kteří se již několika soutěží zúčastnili, druháci a třeťáci jeli hlavně sbírat zkušenosti. Navíc zbylých 27 týmů nebyli zrovna nejlehčí soupeři.

Hned v první jízdě se tým iTU představil skvělým výkonem 40 bodů, vozík na houpačce držel jak přibitý a získal maximální počet, kterého se dalo dosáhnout. A byli jsme první. Tohoto výkonu dosáhli v prvním kole je dva roboti a celkem v první části bylo dosaženo tohoto výkonu 40 bodů jen 5x a z toho 2x to byl robot týmu iTU. I přes to, že do robota nikdo nezasáhl, nic se neměnilo, ve druhé jízdě se robot „rozhodl“, že bude stávkovat a zcela nečekaně vybočil v půlce dráhy mimo a bylo z toho jen 25 bodů, což znamenalo 11 místo. Ve třetí jízdě, opět se stejným nastavením … v cíli 40 bodů. Do druhé části postupoval tým iTu z celkově 4. místa z 30 týmů.

Druhé dva „gimbálové“ týmy měly problémy se stabilizací vozíků a ztráceli ho hned na počátku dráhy. Tým Nejsme pojištění měl problémy se stabilizací podvozku při sjezdech, což ho vyhazovalo z dráhy. Což byla škoda, vypadalo to, že jim robot jezdí rovně a i bez vozíku by dosáhl dobrého výsledku. Tým TRIHARDI měl naopak problém udržet robota při jízdě rovně. Oba týmy skončily shodně na děleném 24 místě.

Do druhé části postupovalo 16 týmů a 4 místo dávalo týmu iTU šanci na slabšího soupeře. Soupeř sice slabší byl, ale robot se zachoval jako při druhé jízdě a to znamenalo přesun do spodní části pavouka. Nepomohlo ani vymazání kostky ani restart a i přesto, že v programu žádná změna nenastala, v další jízdě to bylo úplně stejné. Tým iTU vypadl ze soutěže na pěkném 13. místě.

 Přesto tyto výsledky považuji za úspěch. Jako netechnická škola porážíme technické školy. Probojovali jsme se až do finále  a co víc, získali jsme zkušenosti a to se cení..

Gratulujeme a děkujeme týmů za vynikající reprezentaci školy!