+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

IQLANDIA, 4. 3. 2019

Dne 4. 3. 2019 se v rámci projektu I-KAP B uskutečnil výjezd SSŠMEP, 14. ZŠ a 8. ZŠ v Mostě do IQLANDIE v Liberci. Zúčastnili se žáci sedmé a deváté třídy základních škol a prvního ročníku střední školy.

Autobus byl zaplněný žáky dychtícími po dobrodružství poznání z oblastí biologie, ekologie, fyziky, hlavolamů a her, chemie, geodézie, techniky, umění a vesmíru. Jejich očekávání byla naplněna nad očekávání. V průběhu standardní prohlídky si samostatně ve skupinách zpracovávali pracovní listy (člověk, člověk a jeho schopnosti, lidské smysly, GEO, GEO a GEOLAB, iQLANDIA, KOSMO, přirozený výběr, sexmise, tabulka prvků, účinky síly a jednoduché stroje, úsvit kosmického věku, věda v domě, živly). Příjemným přerušením plnění těchto zajímavých misí byla polední velká fyzikální show plná napětí (350 000 V - Van de Graaffův generátor), ohně (hoření solí různých prvků) a výbuchů (bomba a bombička naplněna tekutým dusíkem). Studenti do těchto experimentů byli zapojeni aktivně a vyloženě si to užívali.

Velký zájem vzbudily všechny typy simulátorů a demonstračních strojů (gyroskopický kokpit, ztráta gravitace na Měsíci, marsovské vozítko, letecký simulátor, výroba elektrické energie a bio-fyzikální simulátory). Mohli si vyzkoušet mnoho jednoduchých strojů, jako jsou různé typy kladek, pákových mechanismů a ozubených převodů. Dále mohli na vlastní kůži (resp. smysly) prožít různé optické, akustické a biologické experimenty. Bez povšimnutí nezůstala biologická sekce, kde si kromě sexmise a tajemství reprodukce mohli vyzkoušet některé lékařské techniky a operace, nebo otestovat své smysly. V geologické sekci sestoupily do nitra sopky a tím se posunuly v čase do prehistorie Země a mohli si dokonce najít svého trilobita.

Den byl prožitý velmi aktivně a v přátelské spolupráci bez jakýchkoliv konfliktů. Na všech byla znát radost z nezapomenutelných prožitků, ale i únava z náročné a dlouhé cesty za poznáním z Mostu do Liberce a zpět.